Manna

Gondolataimat, ötleteimet szeretném megosztani Veletek életről, filozófiáról, gondolkodásról. Nem annyira a magam zsenialitását szereném villogtatni, mint inkább egy folyamatos együttgondolkodásra csábítanálak benneteket. Csak remélni tudom, hogy hozzájárulhatok egy picit gondolkodásunk, életmódunk javításához.

Friss topikok

Archívum

A Boldogság titkai

mannaivan 2009.10.01. 17:16

Boldogság! Olyan egyszerű, mégis olyan gyakran félreértett szó... Sokmillió ember sokmillió értelmezése mind benne foglaltatik. Kitől, illetve mitől remélünk boldogságot? Azt már mindnyájan tapasztalhattuk, hogy eme magasztos állapot nem hull csak úgy az ölünkbe, nem pattan ki, mint Pallasz Athéné teljes fegyverzetben Zeusz fejéből. Bizony legtöbbször meg kell dolgoznunk érte. Fatalista nézetek azt vallják, hogy akaratunk édeskevés ehhez. Viszont ha egy kicsit is visszagondolunk múltbéli tapasztalatainkra, elemezzük érzéseinket, gondolkodásunkat, könnyedén beláthatjuk, hogy boldogságunk keresésében bizony részt kell válalnunk. Életünkért teljes felelősséget vállalva kell elindulnunk a boldogságkeresés rögös útján.

   Az teljesen nyilvánvaló, hogy tetteinket a boldogságszomj hajtja, hiszen ki az közülünk, aki nem szeretné megtapasztalni az örömet, jólétet, boldogságot, beteljesülést... kinek mit jelent.

     Sokan a pénztől remélik a "megváltást". Képesek minden idejüket, értékes energiáikat, a pénzszerzésre fecsérelni, elodázva ezáltal a számtalan lehetőséget, mellyel életünket szebbé, teljesebbé varázsolhatjuk. Hányszor hallottam már: boldog leszek, ha lesz elég pénzem, ha lesz új házam, ha lesz új autóm, ha kifizetem a tartozásom, ha gyerekeimnek kifizetem a tanítását, ha ... Már most megnyugtathatok mindenkit, ez a pillanat soha nem jön el. Ha most nem leled meg a boldogságot önmagadban, akkor miért gondolod, hogy meglelheted ha tele a zsebed? Pénzed csak eszköz, és nem állítom, hogy helyes út lenne démont, sátánt társítani hozzá. A kulcs a hozzáállásodban, a tárgyakhoz való viszonyod átformálásában rejlik.

     Tudjuk jól, hogy pénz nem váltható boldogságra, mégis sokan ebben látják boldogságuk zálogát. Megveszed a legszebb házat, legmodernebb sportkocsit, legújabb FullHD-s televíziót, ami majd tovább sulykolja, mi mindenre van szükséged a boldogsághoz. Közben pedig sivár életed keserve űz egyre tovább a magányba. Lassan behódolsz a reklámok hadának, zombiként meredsz a monitorra, lesve az alkalmat hogyan lehetne még több abból, ami soha nem elég.

     Mit tehetsz tehát boldogságodért? Van ám tennivaló bőven. Hadd tekintsünk át három apróságot, amire ha odafigyelsz, lassan átformálódnak értékeid, tudatos boldogságkeresés útjára lépsz.

      Emberi kapcsolatok.  Egy izgazi barát, jó testvér, lelkitárs, házastárs segítségével majdnem bármilyen nehézség könnyebben vészelhető át. Nem nehéz belátnod, hogy életünknek mennyire fontos összetevői a körülöttünk lévő embertársaink. Figyelj hát rájuk nap mint nap, mondd el nekik, mennyire sokat jelentenek számodra, zsúfold időbeosztásodból szakíts rájuk mindig elegendő időt. Gyakran egy kis kedvesség, gondoskodás is csodákt művel. Hidd el nem lesz elvesztegetett egyetlen perc sem, amit szeretteid körében töltesz.
 

     Pozitív gondolkodás. Mondanom sem kell, hogy ez az egyik legfontosabb eszköz, amely az elégedettséghez, boldogsághoz vezet. Megfigyelhetted, hogy egyvalami közös minden sikeres emberben, ez pedig nem más, mint a pozitív hozzáállás az élethez. Igyekezz tudatosan kialakítani ezt a szokást életedben, meglásd, egy új világ nyílik meg számodra, tele lehetőségekkel. Iktasd ki a NEM-mel kezdődő mondatokat életedből. Bátran kísérletezz vele, próbáld mindennek jó oldalát észrevenni. Eleinte furán hathat, ne félj tőle, még ha képtelenségnek tűnik is, biztosíthatlak, hogy igenis működik.
 

     Áramlat - Flow. Egy manapság igen divatos fogalomról van szó, egy olyan állapotot jelöl, amelyben teljes öszpontosításunk, lényünk benne van a végzett teendőnkben. Mondhatni egész lényeddel benne élsz. Ennek megvalósítása hallatlan eufóriával jár, a boldogsághoz vezető út elengedhetetlen kelléke. Keress magadnak olyan elfoglaltságot, amelybe szenvedéllyel, teljes önvalóddal bele tudsz merülni. Nem kell nagy dolgokra gondolnod, elég lehet egy jó könyv, egy kreatív hobbi, mint például a fotózás, egy reggeli futás, bármi, ami magával ragadja szellemedet. Kerülj mindent az elkövetkező hetekben, ami ebből az állapotból visszaránt. Ilyen a televízió, a céltalan szörfözés a neten. Vigyázz szellemi egészségedre, erről sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni.

 

     A kulcs a kezedben, az alkalom jelen van minden pillanatban. Vigyázz, ne szalaszd el!

Címkék: boldogság életmód pozitív gondolkodás szokások

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mannaivan.blog.hu/api/trackback/id/tr311421029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása